Blues Band Luboše Andršta

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Luboš Andršt Blues Band (Andršt, Razím, Tichota)

Luboš Andršt Blues Band byla bluesová kapela kytaristy Luboše Andršta. Kapelu tento rockový, jazzový a bluesový kytarista[1] založil roku 1981. S kapelou splupracovali zpěváci jako Slovák Peter Lipa, Američané Ramblin Rex (zpěvák, hráč na foukací harmoniku a kytarista) ,zpěvačka Reesie Davis[2], Němec Ignatz Netzer (zpěvák, hráč na foukací harmoniku a kytarista)[3] a jako jedno z prvních klubových hostování s touto kapelou měla pro příjezdu do Prahy v roce 1995 rodačka z New Yorku Tonya Graves v klubu Agharta.

Celkem se v Blues Bandu Luboše Andršta vystřídali tito zpěváci a zpěvačky: Peter Lipa, Boby Houda, Rony Gray, Tonya Graves, Ignatz Netzer, Ramblin Rex, Reesie Davis a Marek Hlavica. Dále se v Blues Bandu vystřídali celkem tito hudebníci: Ondřej Konrád, Jaromír Helešic, Vladimír Kulhánek, Dušan Hájek, Pavol Kozma, Boris Urbánek, Zdeněk Zdeněk, Ivan Kadaňka, Jiří Kysela, Aleš Charvát, Zdeněk Wimpy Tichota, Pavel Novák a Pavel Razím. V závěrečné éře byl stálým členem kapely zpěvák Marek Hlavica.

Kapela ukončila činnost po smrti leadera Luboše Andršta (zemřel v r. 2021). [4]

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

  • Peter Lipa & Luboš Andršt Blues Band Blues z lipového dřeva (Supraphon, 1984) [5]
  • Škrtni, co se nehodí (Supraphon, 1987) [6]
  • Blues Office (Supraphon / Artia, 1988) [7]
  • Luboš Andršt Blues Band & Ignatz Netzer & Tonya Graves (Gallup music, 1996) [8]
  • Blues Time Luboš Andršt Blues Band & Ramblin Rex (Best I.A., 1998) [9]
  • Mezinárodní Bluesový festival Blues Alive L. Andršt Blues Band & Michal Prokop & Ramblin Rex (Faust records, 1999)
  • Peter Lipa & Luboš Andršt Blues Band (Opus 1985, Sony music Bonton 2000)
  • Everything I've Done Luboš Andršt Blues Band & Reesie Davis (Best I.A., 2007)

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Luboš Andršt "60" - iVysílání | Česká televize. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  2. Luboš Andršt a jeho blues band – první z dlouholetých klasiků v obnovené Rampě. Klub Na Rampě Jablonec nad Nisou [online]. [cit. 2023-03-11]. Dostupné online. 
  3. Ignaz Netzer – Mladí v Čechách jsou budoucností blues. www.agenturamachackova.cz [online]. [cit. 2023-03-11]. Dostupné online. 
  4. Zemřel kytarista Luboš Andršt - Novinky. www.novinky.cz [online]. [cit. 2023-03-12]. Dostupné online. 
  5. A.S, SUPRAPHON. Blues z lipového dřeva – Peter Lipa, Luboš Andršt Blues Band – Supraphonline.cz. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  6. A.S, SUPRAPHON. Škrtni, co se nehodí – Peter Lipa, Blues Band Luboše Andršta – Supraphonline.cz. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  7. A.S, SUPRAPHON. Blues Office – Peter Lipa, Blues Band Luboše Andršta – Supraphonline.cz. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  8. Luboš Andršt Blues Band Featuring Ignatz Netzer And Tonya Graves - Luboš Andršt Blues Band Featuring Ignatz Netzer And Tonya Graves. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. (anglicky) 
  9. Luboš Andršt Blues Band Featuring Ramblin Rex USA - Blues Time. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. (anglicky)